Wczesny, twardy ziemniak. Odmiana dziedzictwa kulturowego obecna od 1971 roku. Ceniona, wysoko plonująca i dobrze znana odmiana do amatorskiej uprawy. Okrągło-owalny bulwy z żółtą skórką i jasnożółtym miąższem o lekko zwartej konsystencji oraz doskonałym smaku. Dobra do gotowania, pieczenia w piekarniku i smażenia. Kwitnie na biało. Odporna na zarazę ziemniaczaną.
Uprawa ziemniaków:
Dla wcześniejszych i większych plonów można wcześniej przygotować sadzeniaki, kiełkując lub ukorzeniając je 3 do 5 tygodni przed wysadzeniem. Umieść ziemniaki w pudełku po jajkach lub na tacy i postaw w jasnym miejscu w temperaturze pokojowej. Po pewnym czasie pojawią się krótkie kiełki. Można też wysypać ziemię na dno tacy i postawić ziemniaki na ziemi – kiełki pojawią się do góry, a korzenie na dół.Sadzeniaki można wysadzać od połowy kwietnia na południu oraz od połowy maja na północy. Spulchnij ziemię i oczyść ją z chwastów przed sadzeniem. Sadź ziemniaki na głębokość 5-8 cm, kiełkami do góry, w odstępach 20-35 cm, w rzędach co 50-70 cm. Regularnie podlewaj, ziemniaki nie mogą wysychać. Obsypuj glebą, gdy roślina ma około 10 cm wysokości, przesuwając ziemię ku podstawie rośliny, ale nie na liście. Powtórz podsypywanie jeden lub dwa razy podczas wzrostu. Zbiór rozpocznij po 2-3 miesiącach w zależności od odmiany i czy kiełkowałeś wcześniej. Często roślina kwitnie zanim ziemniaki będą gotowe do zbioru. Usuń trochę ziemi i sprawdź, czy ziemniaki mają odpowiedni rozmiar. Zbieraj ziemniaki stopniowo, w miarę potrzeby. Jeśli chcesz zebrać część ziemniaków do przechowywania, możesz przyciąć liście kilku roślin. Pozostaw ziemniaki w ziemi jeszcze na 2-3 tygodnie. W tym czasie skórka ziemniaków staje się grubsza, co zwiększa ich trwałość podczas przechowywania.