Wczesny ziemniak, późny o bardzo dobrej zdolności przechowalniczej. Popularna odmiana zarówno wśród profesjonalnych, jak i amatorskich ogrodników. Owalno-okrągłe bulwy o łagodnym żółtym miąższu i czerwonej skórce. Najlepsza pieczona w piekarniku, gotowana lub smażona. Kwiaty fioletowe. Odporna na nicienie i mączniaka, odporna na raka ziemniaka.
Uprawa ziemniaków w ten sposób:
Dla wcześniejszych i większych plonów bulwy kwalifikowane można wcześniej przygotować przez wschodzenie lub ukorzenianie na 3 do 5 tygodni przed sadzeniem. Umieść ziemniaki w opakowaniu na jajka lub na tacy i postaw w jasnym miejscu w temperaturze pokojowej. Po pewnym czasie pojawią się grube pędy. Możesz również nasypać ziemię na spód tacy i położyć ziemniaki na ziemi. Wtedy pędy rozwijają się do góry, a małe korzenie do dołu.Ziemniaki sadzi się od połowy kwietnia na południu i od połowy maja na północy. Spulchnij glebę i oczyść ją z chwastów przed sadzeniem. Sadź ziemniaki na głębokość 5-8 cm z pędami skierowanymi do góry, w odstępach 20-35 cm między bulwami, z rozstawem rzędów 50-70 cm. Regularnie podlewaj, ziemniaki nie mogą przeschnąć. Gdy roślina ma około 10 cm wysokości, tworząc kopczyk, podsypuj ziemię wokół pędów, ale nie na same pędy. Kopczykuj jeszcze raz lub dwa razy podczas wzrostu. Zbieraj plony po 2-3 miesiącach, w zależności od odmiany i przygotowania do sadzenia. Roślina często kwitnie zanim ziemniaki będą gotowe do zbioru. Odkop trochę ziemi, aby sprawdzić, czy ziemniaki osiągnęły pożądany rozmiar. Zbieraj ziemniaki stopniowo, w miarę potrzeby. Jeśli chcesz zebrać część ziemniaków do przechowywania, możesz obciąć pędy kilku roślin. Następnie pozostaw ziemniaki w ziemi na dwa-trzy tygodnie. W tym czasie skórka ziemniaków staje się grubsza, co zwiększa ich zdolność do przechowywania.