Wczesny ziemniak o twardym miąższu. Najwcześniejsza wiosenna odmiana na rynku. Dobra odmiana do uprawy w wiadrze lub skrzynce, jak również na otwartym polu. Owalne bulwy z białym miąższem i żółtą skórką. Doskonały jako świeży ziemniak gotowany z koperkiem i kawałkiem masła. Kwiaty białe. Odporny na nicienie.
Uprawiaj ziemniaki w ten sposób:
Dla wcześniejszych i większych plonów sadzeniaki można wstępnie sadzić lub kiełkować 3 do 5 tygodni przed sadzeniem w gruncie. Umieść ziemniaki w opakowaniu na jajka lub na tacy i ustaw w jasnym miejscu w temperaturze pokojowej. Po pewnym czasie pojawią się grube kiełki. Możesz też nasypać ziemię na dno tacy i położyć na niej ziemniaki. Wtedy kiełki wyrastają w górę, a małe korzenie w dół.Sadzeniaki można wysadzać od połowy kwietnia na południu i od połowy maja na północy. Rozluźnij ziemię i oczyść z chwastów przed sadzeniem. Sadź ziemniaki na głębokość 5-8 cm, kiełkami do góry, w odstępach 20-35 cm, a między rzędami 50-70 cm. Regularnie podlewaj, ziemniaki nie mogą przeschnąć. Obsypuj ziemią, gdy rośliny osiągną około 10 cm wysokości, podsypując ziemię wokół pędów, nie na pędach. Powtórz podsypywanie raz lub dwa razy podczas wzrostu. Zbiór rozpocznij po 2-3 miesiącach, w zależności od odmiany i czy ziemniaki były wcześniej kiełkowane. Rośliny często kwitną zanim ziemniaki będą gotowe do zbioru. Usuń trochę ziemi, aby sprawdzić, czy ziemniaki osiągnęły odpowiedni rozmiar. Zbieraj ziemniaki na bieżąco, według potrzeby. Jeśli chcesz zebrać część ziemniaków do przechowania, obetnij pędy u niektórych roślin. Pozostaw ziemniaki w ziemi jeszcze przez 2-3 tygodnie. W tym czasie ziemniaki wytworzą grubszą skórkę, co poprawia ich trwałość przechowywania.