Ziemniak lekko mączysty, bardzo wczesny. Odmiana dziedzictwa z 1861 roku. Znany również pod pseudonimem 'Róża', odgrywający istotną rolę w historii ziemniaka. Ceniony ziemniak młody o intensywnym smaku i jędrnym miąższu, który w miarę dojrzewania staje się lekko mączysty. Bulwy owalnookrągłe z delikatnie różową skórką. Kwitnie białymi kwiatami.
Uprawa ziemniaków w ten sposób:
Do wcześniejszych i większych zbiorów można wczesnym sadzeniak przyspieszyć kiełkowanie lub ukorzenianie na 3 do 5 tygodni przed sadzeniem. Umieść ziemniaki w opakowaniu na jajka lub na tacy i połóż w jasnym miejscu w temperaturze pokojowej. Po pewnym czasie pojawią się krępe pędy. Można też na tacę na dno nałożyć trochę ziemi i położyć na niej ziemniaki, wtedy pędy będą wyrastać do góry, a małe korzonki w dół.Sadzeniaki można sadzić od połowy kwietnia na południu i od połowy maja na północy. Przed sadzeniem spulchnij ziemię i oczyść ją z chwastów. Sadź ziemniaki na głębokość 5-8 cm pędami do góry, w odstępach 20-35 cm, rozstaw rzędów 50-70 cm. Regularnie podlewaj, ziemniaki nie mogą wysychać. Ziemię podsypuj, gdy roślina ma około 10 cm wysokości, robiąc kopczyki wokół pędów, ale nie na pędach. Podsypuj jeszcze raz lub dwa razy w trakcie wzrostu. Zbiory rozpocznij po 2-3 miesiącach, w zależności od odmiany i czy ziemniaki były wcześniej kiełkowane. Roślina często kwitnie zanim ziemniaki są gotowe do zbioru. Odkop trochę ziemi, aby sprawdzić, czy ziemniaki mają pożądaną wielkość. Zbieraj ziemniaki stopniowo, w miarę potrzeby. Jeśli chcesz zebrać część ziemniaków na przechowanie, możesz uciąć liście u kilku roślin. Pozostaw ziemniaki w ziemi na dwa do trzech tygodni. Wtedy skórka ziemniaków staje się grubsza, co polepsza ich zdolność do przechowywania.