Wczesny ziemniak o twardym miąższu, odporny na przechowywanie. Odmiana dziedzictwa z 1910 roku. Ceniona i obfita klasyka o gładkich, lekko owalnych bulwach z złocistożółtym miąższem i żółtą skórką. Doskonały ziemniak jadalny, świetny do gotowania i smażenia. Kwitnie białymi kwiatami.
Uprawiaj ziemniaki w ten sposób:
Dla wcześniejszych i większych plonów można wcześniej kiełkować lub wstępnie ukorzeniać sadzeniaki 3 do 5 tygodni przed wysadzeniem. Umieść ziemniaki w pudełku po jajkach lub na tacy i postaw w jasnym miejscu w temperaturze pokojowej. Po pewnym czasie pojawią się pulchne kiełki. Możesz też położyć na dnie tacy trochę ziemi i umieścić ziemniaki na ziemi. Kiełki wyrastają w górę, a korzenie w dół.Sadzeniaki można wysadzać od połowy kwietnia na południu i od połowy maja na północy. Spulchnij ziemię i oczyść ją z chwastów przed wysadzeniem. Sadź ziemniaki na głębokości 5-8 cm z kiełkami do góry, w odstępach 20-35 cm między bulwami, a między rzędami 50-70 cm. Regularnie podlewaj, ziemniaki nie mogą przeschnąć. Przykopuj, gdy roślina osiągnie około 10 cm wysokości, przez nanoszenie ziemi wokół łodygi, ale nie na nią. Powtórz dosypywanie ziemi raz lub dwa razy w trakcie wzrostu. Zacznij zbierać plony po 2-3 miesiącach, w zależności od odmiany i czy były wcześniej kiełkowane. Często kwitnienie następuje zanim ziemniaki są gotowe do zbioru. Usuń trochę ziemi i sprawdź, czy ziemniaki osiągnęły odpowiedni rozmiar. Zbieraj ziemniaki na bieżąco w miarę ich wykorzystania. Jeśli chcesz zebrać część ziemniaków do przechowania, możesz obciąć łodygi kilku roślin. Następnie pozostaw ziemniaki w ziemi na 2-3 tygodnie. Wtedy ziemniaki wytwarzają grubszą skórkę, co zwiększa trwałość przechowywania.